top of page

Dirk Jan Huizinga

 

Ik ben geboren in 1944  en woon sinds enkele jaren in Hoensbroek. Daarvoor werkte en woonde ik in Lelystad. Het landschap van Flevoland was een grote inspiratiebron voor me. Ik was gefascineerd door het jonge landschap dat álles in zich heeft. De sterkte, de kracht, de maat. De inhoud van een kaal gebied dat een bestemming moest krijgen voor vele volgende generaties blijft mij boeien.

Mijn bewondering en verwondering voor alles om me heen en mijn kritische blik, zijn in mijn werk terug te vinden.

Beeldhouwen

Beeldhouwen heeft altijd mijn belangstelling gehad. Steen is voornamelijk mijn materiaal. Het is een proces, een gevecht met de steen. Het idee voor een beeld kan onstaan in 1 seconde, maar de steensoort en soms de vorm van de steen zijn medebepalend voor het eindresultaat.

Ik werkte een aantal jaren onder leiding van André Buijs in zijn atelier in Huizen. Daarnaast had ik ondersteuning van beeldhouwer Frans van der Ven uit Almere en ik heb regelmatig contact met  Jeroen Stok, beeldhouwer in Lelystad.

Mijn werkwijze is vaak 'en taille direct': direct in de steen,  kijken, uitstellen, wachten, kijken en werken.

In brons maak ik klein werk en laat dat: A cire perdue gieten.

Fotografie

Wat de fotografie betreft heb ik veel in opdracht gewerkt. Mijn vrije werk loopt uiteen van de oudste fotografische techniek, zoals de gomdrukken en omkleuringen, tot de meest moderne digitale technieken. Mijn benadering en presentatie van landschappen en natuur  hebben met de sfeer van het moment te maken .

Ik ben altijd op zoek naar veranderingen en nieuwe ontwikkelingen in mijn foto's. Ik doe veel op het gebied van fotografie, maar ben steeds bereid om iets nieuws aan te pakken. Het is belangrijk om niet stil te staan, maar met de tijd mee te gaan. Ik maak zowel analoog als digitaal fotowerk dat niet aan trends onderhevig is. Ik vind het ook niet echt belangrijk om in een bepaalde stijl te werken. Het is meer het continu zoeken naar een richting. Als ik die richting heb, diep ik dit uit en ontstaat er een product. Ik haal er dan uit wat er op dat moment in zit. Soms heb ik een creatieve rustpauze nodig en laat ik het gedane bezinken en ga op zoek naar nieuwe ideeën en projecten.

bottom of page